Γιάννης Σκαρίμπας | Η μαθητευομένη των τακουνιών

IMG_4571
Ο ωκεανός πλάι αχνίζει. Η άπνοια του ατέρμονου κύκλου τους, απλώνεται σαν κούφιον όραμα μέθης. Ο «Σταυρός» λες πετάει. Τόσο «σιδερωμένη» είναι η θάλασσα, που – λες – σχίζει τζάμι, ως την κόφτει. Κι’ αναστραμμένη η σιλουέτα του, μέσα της, φεύγει – μαζί – ρεούμενη ως πνεύμα. Μορφές απατηλές διαγράφονται – ως γελαστά τέρατα – εκείθες. Ακρογιάλια και φάμπρικες. Είναι ένα αντικατοπτρισμός, η λεγόμενη FATA MORGANA, που κάνει τον αξιωματικό της πορείας μας, να ταρακουνά και να σκούζει: «Προσοχή στα βαρόμετρα» (τηλεφωνάει στα χωνιά) – «το καράβι στα όρτσα!». Σύγχρονα, διπλή αναπνοιά του φουγάρου του, δίνει σινιάλο σε όλους: «Τα μάτια σου τέσσερα!» τηλεβοάει – κει – στον σκάπουλο.* » Το μετερεωλογικό σου μαρκόνι» ακώ με το τηλεβοϊκό κέρας στο στόμα του – να σκούζει αψηλά και του Φιόκου. «Οι ρεποτζήδες σατ πόστα τους!»… Αμέσως και η επιφυλακή καταστρώματος» ρίχθηκε όλη μπράτσα και κίνηση στην επιτήδεια δουλειά της: Να τετσάρει τ’ αμπάρια και τις σφήνες στα «μάγουλα» να τεζάρει στους κάλους και στους μόρσους τις βάρκες. Να κοτσάρει τις μπίγες…Τα ρεμέντζια σε ασφάλεια. Να σκατζάρει τους γάντζους.**

* Ο παρατηρητής (στα ναυτικά και «παρατηρητής») που -παλιά- στα ποντοπόρα βαπόρια – στέκονταν ψηλά στην «κόφα» του πλωριού καταρτιού, και παρακολουθούσε τα γύρω. Σε περίπτωση αξιοανακοίνωτου τίποτε (ναυαγίου, αντικείμενο, ή άλλου τινος ύποπτου) ειδοποιούσε αποκείθες, με τον τηλεβόα, το πλήρωμα.
** Όλα αυτά είναι προληπτικά μέτρα των ναυτικών, γιατί η «φάτα μοργκάνα» συνήθως, προμηνύει μεταβολή του καιρού, σε κακοκαιρία ή τυφώνα.
Η μαθητευομένη των τακουνιών - Γιάννης Σκαρίμπας - Νεφέλη, 1995
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s