Εμένα οι φίλοι μου είναι πουλιά

1787
Πάντα έτρεφα μια συμπάθεια στους κακούς. Αυτή η συμπάθεια ξεκίνησε από τα παραμύθια και συνεχίστηκε στην πεζή πραγματικότητα. Στα παραμύθια, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, ο κακός ήρωας δεν ντρεπόταν γι’ αυτό που ήταν, και ως εκ τούτου δεν έκρυβε την ταυτότητά του. Στη ζωή όμως, οι ρόλοι δεν είναι το ίδιο διακριτοί. Οι κακοί είναι κρυμμένοι, πίσω από μάσκες καλοσύνης. Είναι κοινωνικά αποδεκτοί.

Αυτές τις ημέρες, πραγματοποιείται μια έκθεση για το κυνήγι και το ψάρεμα.  Διακόσιες πενήντα χιλιάδες οι κυνηγοί, σκέφτεται ο αξιοσέβαστος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, παίρνει αγκαζέ τον Γενικό Γραμματέα, περνάει να πάρει και τον Δήμαρχο της Αθήνας- που πετάει τη σκούφια του για εκδηλώσεις -και πηγαίνουν όλοι μαζί να την εγκαινιάσουν. Κόβουν την κορδέλα, βγάζουν τις απαραίτητες φωτογραφίες και στη συνέχεια ακολουθεί ο λόγος του Υπουργού.

 «Στη σημερινή εποχή όπου η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο, το κυνήγι, το ψάρεμα, αποτελούν τη σταθερή γέφυρα επαφής με τη φύση και έναν αυθεντικό τρόπο για να συνεχίσει να κρατά ο άνθρωπος τους δεσμούς του με το περιβάλλον και την άγρια ζωή, πάντοτε με κανόνες, μέσα σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού, αυτοσυγκράτησης και συνειδητής προσπάθειας για τη διατήρηση και προστασία των φυσικών αποθεμάτων. Το κυνήγι όταν διεξάγεται με τους δέοντες κανόνες αποτελεί κατά μία έννοια και μια μορφή αντίστασης στην αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον.
Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έλεγαν παλιά σ’ ένα πετυχημένο σύνθημά τους «Η φύση βιώνεται, δεν αποστειρώνεται». Για εμάς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το κυνήγι και η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες αλλά συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αντιμετωπίζει με αίσθημα αυξημένης ευθύνης τα ζητήματα διαχείρισης της φύσης και της υπαίθρου στην Πατρίδα μας, για να μην υποπέσει στο ολίσθημα της “πλειοδοσίας” ώστε να γίνει αρεστό στον κόσμο των κυνηγών – ψηφοφόρων. Ά
λλωστε ούτε και οι κυνηγοί θα ήθελαν κάτι τέτοιο από εμάς».
Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε
και  στο νέο πλαίσιο άσκησης της θήρας μετά την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προσφάτως στη Δράμα με κύριες κατευθύνσεις την εκπαίδευση των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας θήρας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τον αυστηρό έλεγχο της λαθροθηρίας, τον εμπλουτισμό της πανίδας, την ίδρυση Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Θηροφυλακής. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κιλτίδης τόνισε:
«Σ’ αυτή την κόχη της Ευρώπης που ζούμε εμείς, οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν διαχρονικά ως πολύτιμο θησαυρό τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τις πολιτισμικές και πολιτιστικές αξίες αυτής της Πατρίδας. Οι αγροτικές κοινωνίες ήταν αυτές που διαμόρφωσαν τα τραγούδια μας, τα μοιρολόγια, αισθήματα και συμπεριφορές, τους ίδιους τους μύθους ή την υπερβολή τους. Στις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου, το κυνήγι συνεχίζει να αποτελεί μέρος της κουλτούρας τους αλλά και πολύτιμο στοιχείο εσωτερικής συνοχής.
Κάθε απόπειρα να χαράξει κανείς πολιτική για την ύπαιθρο χωρίς να λάβει υπόψη τις ανάγκες και τη θέληση των ανθρώπων που ζουν εκεί, εκ προοιμίου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η λύση είναι μόνο μία: Ειλικρινής διάλογος, αμφίπλευρη ενημέρωση, μα πάνω απ’ όλα σεβασμός της Πολιτείας στην άποψη για τη ζωή που αντιπροσωπεύουν οι άνθρωποι της υπαίθρου».

Με απλά λόγια, το Υπουργείο έχει υπό τη σκέπη του μόνο τους νόμιμους κυνηγούς. Για τους άλλους , δηλαδή τους παράνομους, δεν φέρει καμία ευθύνη. Για να τους ξεχωρίζουν μάλιστα από τους καλούς τους  ονομάζει λαθροθήρες.

Ποια είναι η διαφορά ενός κυνηγού από ένα λαθροθήρα όμως; ,θα σκεφτεί κάποιος κακόπιστος. Πουλιά και ζώα σκοτώνουν οι κυνηγοί για την πλάκα τους , πουλιά και ζώα σκοτώνουν και οι λαθροθήρες.

Κυνηγός: Ο οικογενειάρχης που φορά καθαρή στολή, έχει, νέας τεχνολογίας όπλο, τετρακίνητο καλογυαλισμένο όχημα και φιλάει πάντα τα παιδιά του πριν ξεκινήσει για το νόμιμο χόμπι του.  (Ο καλός)

Λαθροθήρας: Δεν έχει οικογένεια, ούτε καλή δουλειά, φορά βρώμικο τζιν, έχει ακόμη το παλιό όπλο του παππού του και οδηγεί ένα λασπωμένο φορτηγάκι.  (Ο κακός)

Συμπέρασμα:

Για το επίσημο κράτος, χρόνια τώρα, σημασία δεν έχει αν σκοτώνονται πουλιά ή αν κοντεύουν να εξαφανιστούν σπάνια είδη ζώων, πράγμα για το όποιο φέρουν την ίδια ευθύνη και οι κυνηγοί και οι λαθροθήρες και οι εκάστοτε ψηφοθήρες πολιτικάντηδες. Σημασία έχει, αυτό να γίνεται με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η πολιτεία.

Οι κυνηγοί πάλι από την πλευρά τους, τα έχουν με τους λαθροθήρες γιατί, σε αντίθεση μ’ εκείνους, δεν σέβονται το θήραμα. Όπως είναι κατανοητό αγαπητή τσίχλα, δεν μας ενδιαφέρει η ζωή σου αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα σου την στερήσουμε. Τηρώντας δηλαδή, το απαραίτητο savoir vivre.

Δε συνηθίζω να δίνω συμβουλές αλλά θα κάνω μια εξαίρεση, για κυνηγούς και λαθροθήρες. Αν σας αρέσει τόσο πολύ το παιχνίδι με τα όπλα, υπάρχουν και τα σκοπευτήρια. Πηγαίνετε εκεί και σκοτώστε  όσο ελεύθερο χρόνο θέλετε. Σταματήστε να ψάχνετε τον χαμένο ανδρισμό σας, σημαδεύοντας ανυπεράσπιστα πουλιά και ζώα. Πιστέψτε με, το ακριβώς αντίθετο αποδεικνύουν οι  πράξεις  σας. 

Κείμενο: Αντώνης Τσόκος - Φωτογραφία: Flickr.com
Advertisements

13 thoughts on “Εμένα οι φίλοι μου είναι πουλιά

 1. ω! τι όμορφο το ξέσπασμά σου. με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη και χάρηκα τις δύο τελευταίους παραγράφους. έτσι είναι. όταν κυνηγούν ανυπεράσπιστα θηράματα, νομίζουν πως κάτι έκαναν. δεν τους βλέπεις που τα επιδεικνύουν πάνω στα ανοιχτά φορτηγάκια στολίζοντάς τα με υπερηφάνεια;

  πότε αυτός ο κόσμος επιτέλους θα μάθει να αγαπά όλα τα πλάσματα; έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον για να ζήσουμε σ’ έναν πλανήτη χωρίς να τον καταστρέφουμε μέρα με τη μέρα…

  φιλιά βρόχινα…

 2. Νεράιδα της βροχής
  Με εξοργίζει να ακούω τους κυνηγούς να ονομάζουν σπορ την αφαίρεση της ζωής ενός ζώου ή ενός πτηνού και τον εκάστοτε υπουργό να μετράει ψήφους με τα πτώματα τους. Το κυνήγι από τη στιγμή που έπαψε να γίνεται για λόγους επιβίωσης δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
  Μην ανησυχείς για τον πλανήτη. Τον καταστρέφουμε τώρα για μπορούμε να τον σώσουμε αργότερα.
  Σ’ ευχαριστώ.
  Καλό σου βράδυ.

 3. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, αλλά δυστυχώς…..τα πουλάκια εξακολουθούν να πέφτουν θύματα της πλεονεξίας και του εγωισμού μερικών, που είναι πάρα πολλοί.
  καλημέρα

 4. «..χαμένος ανδρισμός»
  Ναι οι ξεφτιλισμένοι. Αυτό είναι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

  Βγαίνουν παγανιά για να επιδείξουν εξάρτηση και κυβισμό.
  Τω καιρώ εκείνω…. είχαν μια δικαιολογία πως το έκαναν για να υποστηρίξουν το λιτό τραπέζι.
  Σήμερα ομως ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ.

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

 5. Σοφία
  Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν κάτι παραπάνω από 250.000 νόμιμοι κυνηγοί. Αλλά είναι και όλοι αυτοί που κυνηγούν χωρίς τις ευλογίες του κράτους. Είναι πάρα πολλοί αλλά η λύση δεν είναι να λιγοστέψουν, πρέπει να απαγορευθεί άμεσα το κυνήγι.
  Καλό βράδυ.

 6. Γλαρένια
  «Καλά θα ήταν» να επιδείκνυαν μόνο το εξοπλισμό τους. Δες αυτή τη φωτογραφία και θα καταλάβεις.
  Όπως τα λες, είναι έγκλημα. Όλοι αυτοί που αφήνουν αυτή τη κατάσταση να συνεχίζεται έχουν σχηματίσει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους αν πιστεύουν ότι η ζωή ενός κότσυφα είναι λιγότερο σημαντική από τη δική τους.
  Καλό βράδυ.

 7. Σιχαμεροί και οι νόμιμοι κυνηγοί και οι λαθροθήρες! Και οι μεν και οι δε κυνηγούν άνευ λόγου τα θηράματα τους και τα επιδεικνύουν με εγκληματική αδιαφορία! Το ίδιο και ολοι αυτοί που τους υποθαλπτουν ή τους αφήνουν να σκοτώνουν ανεξλέγκτα τα κοτσύφια ,τα τριγόνια, τους λαγους ή όποιο άλο θήραμα βρεθει στο στοχαστρο τους πιστεύοντας οτι η δικη τους ζωή μετράει πιο πολύ από των θηραμάτων! Ειλικρινα θα χαιρόμουν να έβλεπα τα μυαλά τους τιναγμένα στον αέρα από τα σκάγια και την αστοχία ή την τρέλλα ενός κυνηγού!

 8. Liakada
  Είναι μεγάλη υποκρισία να ξοδεύουμε χρήματα σε καμπάνιες για την προστασία της φύσης και να νομιμοποιούμε τους ανθρώπους που ευθύνονται για την καταστροφή της πανίδας. Όλα γίνονται με το βάση συμφέρον και υπάρχουν πολλά συμφέροντα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κατασκευαστές όπλων, μαγαζιά με είδη κυνηγίου, πολιτικά μαγαζάκια και το κερασάκι στην τούρτα είναι οι κυνηγοί. Χωρίς να φταίνε σε τίποτα έχουν πολλούς εχθρούς τα καημένα τα κοτσύφια ,τα τρυγόνια και όλα υπόλοιπα ζώα.

 9. Μόνο αν βρεθεί κάποιος να τους γεμίσει τον κώλο σκάγια θα συμμαζευτούν αμφότεροι !
  Την καλημέρα μου συννεφιασμένη !

 10. Ωραία ιδέα αυτή Λιακάδα. Και για να μην παρεξηγηθεί κάνένας καλός Χριστιανός, που μετά την εκκλησία πηγαίνει για κυνήγι, θα το ονομάσουμε σπορ.
  Καλημέρα και από εμένα.

 11. To πόσο συμφωνώ μαζί σου, το ξέρεις νομίζω ε; Χρειάζεται σ’ αυτή τη ζωή να παίρνουμε σαφή θέση σε μερικά πράγματα, κι εσύ το έκανες με τον καλύτερο τρόπο. Το χιούμορ σου σφάζει με το μπαμπάκι.

 12. Κατερίνα
  Το ξέρω ότι συμφωνούμε σε αυτό το θέμα. Αλώστε είναι η τρίτη φορά που ασχολούμαι με το θέμα του κυνηγιού και πιθανόν να το ξανακάνω.
  Η άποψη ότι το κυνήγι πρέπει να σταματήσει έχει αρχίσει και βρίσκει αρκετούς υποστηριχτές και αυτό με κάνει να αισιοδοξώ λίγο.

 13. Παράθεμα: ΄Οσο υπάρχουν άνθρωποι… (α΄μέρος) « Γλαρένιες αγκαλιές

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s